Tekstueel alternatief video: ‘Een nieuwe wet en een nieuw Meldpunt voor huurders’

Safyra vertelt over de Wet goed verhuurderschap en waar huurders terecht kunnen bij problemen.

Situatie

Vrouw (Safyra) loopt al pratend door verschillende straten in Rotterdam. Zij loopt langs meerdere portiekwoningen maar ook in een klein stadspark. Op achtergrond speelt instrumentale, moderne muziek met gitaar.

De Wet goed verhuurderschap en het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Huurders in de gemeente Rotterdam hebben vaak te maken met misstanden waar ze bijna niets tegen kunnen doen. Gelukkig is er nu de Wet goed verhuurderschap. Die beschermt woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten tegen huurmisbruik. In deze video leggen we de wet kort uit. De Wet goed verhuurderschap bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is er in de wet een basisnorm voor goed verhuurderschap opgenomen. Er zijn zeven algemene regels waar verhuurders zich aan moeten houden. Daarnaast is er voor huurders het digitaal Meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag. Als je als huurder te maken krijgt met ongewenst verhuurgedrag kun je dat melden bij dit meldpunt.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Meldpunt’.

Zoals gezegd, de verhuurder moet zich dus houden aan zeven algemene regels. Die gaan over afspraken over service- en bemiddelingskosten, intimidatie, de waarborgsom en het vastleggen van de huurovereenkomst. En de verhuurder is verplicht om jou als huurder schriftelijk te blijven informeren. De manier waarop verhuurders, bemiddelaars en hun werknemers werken moet erop gericht zijn om discriminatie te voorkomen. Hun werkwijze staat zwart op wit en het is voor iedereen in te zien. En als het nodig is, dan moet die werkwijze worden aangepast. Alles om ervoor te zorgen dat verhuurders geen verboden onderscheid maken. Want ook jij verdient een eerlijke kans op een huurwoning. Daarom moet een verhuurder precies aangeven wie hij zoekt als hij een woon- of verblijfsruimte aanbiedt zonder mensen uit te sluiten. Die zogenaamde ‘criteria’ moet hij gebruiken in de selectieprocedure. Kiest hij jou niet? Dan is een verhuurder verplicht om aan jou uit te kunnen leggen waarom jij niet gekozen bent. Ben je het wel geworden? Dan moet de verhuurder jouw huurcontract schriftelijk opstellen. Daarin staat ook precies wat de rechten en plichten zijn van jou als huurder. Je krijgt ook de contactgegevens voor zaken die de woning aangaan. En last but not least, de gegevens van het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag. Dat meldpunt is er niet voor niets. Wil je gaan huren of ben je al huurder en je denkt dat er iets niet klopt? Of je loopt tegen problemen aan? Maak daar melding van bij het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag. De gemeente gaat dan op onderzoek uit en kan verhuurders zelfs boetes opleggen als die niets aan de situatie doen.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Meldpunt’.

Dus je ziet: de Wet goed verhuurderschap zal de woningmarkt in Rotterdam een stuk gezonder maken. En dat is goed nieuws voor iedereen in onze mooie stad.

Outro

Animatie logo gemeente Rotterdam op groene achtergrond.