Tekstueel alternatief video: ‘Klopt de huurprijs van jouw woning eigenlijk wel?’

In deze video vertelt Reinier je hoe je dat kunt checken en wat je kunt doen als dat niet zo is.

Situatie

Man (Reinier) loopt al pratend door de wijk Carnisse in Rotterdam. Hij loopt door verschillende straten langs meerdere portiekwoningen. Ook is hij gefilmd in het Informatiepunt Goed Huren en Verhuren. Op achtergrond speelt instrumentale, moderne muziek met saxofoon.

Klopt jouw huurprijs wel? En wat als dat niet zo is?

Zeg ehh, klopt jouw huurprijs wel?

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Check de Huurprijscalculator’.

Dit is de Huurprijscalculator van de gemeente Rotterdam. Hier kan je zó controleren of je een te hoge huurprijs betaalt. Want een woning mag niet zomaar voor elke prijs worden verhuurd. Veel huurders weten dat niet en betalen dus onnodig te veel geld. De huurprijs hangt af van het aantal punten dat een woning scoort. Bijvoorbeeld voor de oppervlakte, de luxe, maar ook voor hoe energiezuinig de woning is. Hoe meer punten hoe hoger de huurprijs is die gevraagd mag worden. Betaal je een hoger bedrag, dan heb je wellicht recht op huurverlaging. De Huurprijscalculator laat zien wat ongeveer de maximale huurprijs is van jouw woning. En hij vertelt je gelijk wat je kan doen als je te veel betaalt.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Huurteam’.

Het Huurteam Rotterdam kan je hier gratis mee helpen als dat zo is. Als je alleen een kamer huurt en je deelt je toilet, keuken en douche met anderen dan woon je meestal in een onzelfstandige woonruimte. De puntentelling hiervoor is anders.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Huurprijscheck’.

Doe de huurprijscheck voor onzelfstandige woonruimte op de site van de Huurcommissie en kom er zo achter of de huurprijs van jouw kamer wel klopt. Heb je het huurcontract ondertekend, let dan goed op. Je hebt hierna meestal maar zes maanden de tijd om je huurprijs te verlagen bij de Huurcommissie. Bij een tijdelijk huurcontract krijg je tot zes maanden ná afloop van het contract nog de kans om dit te doen. Lekker wonen in Rotterdam moet wel leuk blijven. Dus wil je geholpen worden bij het verlagen van je huur of je zit met andere vragen, kijk dan hier voor gratis hulp.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Contact met de gemeente’.

De gemeente Rotterdam wil dat iedereen woonplezier heeft en zich uiteraard veilig voelt. Een bedreiging door je verhuurder hoort daar echt niet bij. Sommige mensen zijn bang voor hun verhuurder, of angstig hun woning te verliezen. En daar maken verhuurders misbruik van. De gemeente accepteert dat gedrag niet. Doe daarom altijd aangifte bij de politie op deze link, of bel 0900-8844.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Doe hier aangifte’.

En ehh, meld het ook even hier.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Contact met de gemeente’.

Dan kunnen we er samen iets aan doen, om ervoor te zorgen dat Rotterdam een fijne stad blijft om in te wonen.

Outro

Animatie logo gemeente Rotterdam op witte achtergrond.