Tekstueel alternatief video: ‘Wil je een woning huren in Rotterdam?’

In deze video vertelt Chanda je waar dat kan en waar je op moet letten.

Situatie

Vrouw (Chanda) loopt al pratend door verschillende straten in Rotterdam. Zij loopt langs meerdere portiekwoningen maar ook is zij gefilmd in haar woning. Op achtergrond speelt instrumentale, moderne muziek met saxofoon.

Je wilt een woning huren in Rotterdam. Maar bij wie? En waar moet je op letten?

Wil je een huis huren? In Rotterdam zijn er woningen te huur bij corporaties en particulieren. Heb je snel een woning nodig? Kijk dan op deze pagina waar je terecht kunt.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Huurwoning nodig?’.

Heb je jouw plek gevonden? Dan onderteken je samen met je verhuurder het huurcontract. Zo voorkom je verrassingen achteraf, want er staan belangrijke zaken in zoals: jouw naam en die van de verhuurder, een omschrijving van de woning, de totale huurprijs óf de kale huur en bijkomende kosten als gas, water en licht en servicekosten. Je vindt ook iets over de borg, die je na het huren weer terugkrijgt. En huur je tijdelijk of voor onbepaalde tijd? Wanneer gaat de huur in? En hoe en wanneer betaal je eigenlijk? Het staat er allemaal in. De belangrijkste punten in een huurcontract vind je op deze website.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Belangrijke punten’.

Nog even over die huurprijs… Een woning mag niet zomaar voor elke prijs verhuurd worden. Check daarom met de Huurprijscalculator of je goed zit.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Naar de Huurprijscalculator’.

Betaal je teveel, dan heb je misschien recht op huurverlaging. Bekijk het filmpje ‘Klopt mijn huurprijs wel? En wat als dat niet zo is?’ (tekstueel alternatief).

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Bekijk het filmpje’.

En let op: bijna alle huurprijzen gaan elk jaar op 1 juli omhoog. Maar daar gelden wel regels voor. Er is een wettelijk percentage voor vastgesteld. En het ligt er ook aan wat er in je huurcontract staat. Belangrijke tip voor de borg: maak meteen foto’s van hoe de woning er vanbuiten en vanbinnen uitziet. Zet ze in een document met de datum en onderteken het samen met de verhuurder. Zo voorkom je dat je je borg niet terugkrijgt. Trouwens, de borg kan na de einddatum ook gebruikt worden om huurachterstand te verrekenen. Of voor een schade tijdens de huur. Heb je vragen over je borg? Het Juridisch Loket kan je hier alles over vertellen.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Naar het Juridisch Loket’.

Oja, sommige makelaars brengen kosten in rekening als je via hen een huurwoning hebt gevonden. Dat mogen ze niet. Die kosten moet je ze meteen terugvragen. En geef het ook door aan de Autoriteit Consument en Markt. Want dan kunnen we er samen wat aan doen.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Melden bij ACM’.

Zo. Nu is het wonen in Rotterdam begonnen. Misschien voor onbepaalde tijd, misschien voor een korte tijd. Aan het einde van een tijdelijk contract moet je uit de woning. Die einddatum staat in het huurcontract. Zo’n datum mag niet verlengd worden. Dus als je een nieuw contract krijgt, is dat automatisch voor onbepaalde tijd. Twijfel je over de inhoud van je contract? Neem dan contact op met het Huurteam Rotterdam.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Huurteam’.

En ehh, heb je vragen of hulp nodig, kijk dan even hier.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Contact met de gemeente’.

Want de gemeente Rotterdam wil graag dat iedereen woonplezier heeft in onze mooie stad. Succes!

Outro

Animatie logo gemeente Rotterdam op witte achtergrond.