Tekstueel alternatief video: ‘Wil je een woning verhuren in Rotterdam?’

In deze video vertelt Marcel je hoe je aan alle eisen voldoet.

Situatie

Man (Marcel) loopt en rijdt (auto) al pratend door verschillende straten in Rotterdam. Hij loopt en rijdt langs meerdere portiekwoningen. Ook bezoekt hij de horeca van het Nancy Zeelenbergflat. Op achtergrond speelt instrumentale, moderne muziek met gitaar.

Een woning verhuren in Rotterdam? Zo voldoe je aan alle eisen.

De gemeente Rotterdam biedt praktische tips en regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam. Daarmee wil de gemeente jou als verhuurder ondersteunen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Alle regels voor verhuurders vind je op weetwatjehuurt.nl. 

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Naar de site’.

En in deze video lichten we er een aantal uit. Zoals het bepalen van de huurprijs. Bereken voordat je een woning gaat verhuren het aantal punten op basis van het woningwaarderingsstelsel.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Naar de Huurprijscalculator’.

De Huurprijscalculator geeft je een inschatting van de maximale huurprijs. Het aantal punten bepaalt of je in de vrije sector of in de sociale sector valt. Valt de woning in de sociale sector, dan ben je, ook als particuliere verhuurder, gebonden aan de maximale huurprijs. Vraag je een hogere huurprijs dan kan de huurder huurverlaging afdwingen bij de Huurcommissie. De gemeente Rotterdam wijst huurders actief op die mogelijkheid en stelt gratis hulp van het Huurteam beschikbaar. Als verhuurder geeft je natuurlijk iedereen een eerlijke kans om huurder te worden. Maar soms spelen vooroordelen onbewust een rol en kan er sprake zijn van discriminatie. Discriminatie is bij wet verboden en de gemeente ziet er dan ook streng op toe. En zorg dat je je huurder screent. Controleer het identiteitsbewijs, het inkomensbewijs en het bewijs van inschrijving in de Basisregistratie Personen. Check ook de gegevens van een bankafschrift en een recente salarisstrook van de werkgever.  Sta je op het punt om een contract af te sluiten? Gebruik dan bij het opstellen het meest recente Model Woonruimte van het ROZ. Dan weet je zeker dat je geen belangrijke aspecten vergeet te vermelden. Het modelcontract staat hier voor je klaar.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Modelcontract ROZ’.

Besteed je verhuur of beheer uit? Vraag je tussenpersoon zich te houden aan de Regels Goede Verhuur en kies altijd voor een makelaar die is aangesloten bij de branchevereniging. Heeft iemand geen website of alleen een telefoonnummer? Dan is het logisch dat dat vragen bij je oproept. En let op: jij blijft altijd eindverantwoordelijk als eigenaar van de woning. Oja, vergunningen. In veel gevallen hebben jij of jouw huurders een vergunning nodig. Zoals de huisvestingsvergunning voor huurders in een aantal gebieden in Rotterdam waar de leefbaarheid onder druk staat.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Huisvestingsvergunning’.

Als je kamers verhuurt gelden er extra regels.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Vergunning kamerverhuur’.

In principe kan dat niet zonder vergunning. Wil je een leegstaande woning of leegstaand gebouw tijdelijk verhuren?

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Tijdelijke verhuur’.

Dat kan alleen met toestemming. En om woningen om te vormen naar twee of meer wooneenheden heb je een vergunning voor woningvorming nodig.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Woningvorming’.

Ga je bouwen of verbouwen? Dan heb je vaak ook nog een omgevingsvergunning nodig.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Omgevingsvergunning’.

Een woning is natuurlijk bedoeld om fijn in te wonen. Je moet toezicht houden op het juiste gebruik en de veiligheid en ervoor waken dat er geen illegale praktijken plaatsvinden. Daarom neem je een ondermijningsclausule op in het huurcontract. Hier staat ook in dat huurders zich er niet bezig mogen houden met criminele activiteiten, dat je zulk gedrag meldt bij de politie en je een ontbindingsprocedure kan en mag starten. Geluidsoverlast, vervuiling, intimidatie. Woonoverlast accepteer je als verhuurder niet. In het huurcontract zet je dan ook dat dit redenen zijn om het contract te beeïndigen. Is er woonoverlast? Dan kun je ondersteuning krijgen van de gemeente.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Woonoverlast melden’.

Heb je het vermoeden dat er een kwekerij is gestart in je woning? In dat geval staat het hennepteam van de gemeente Rotterdam voor je klaar. Bel ze op 06 - 20 133 289. Denk je dat er illegale kamerverhuur plaatsvindt in je woning? Meld het bij de gemeente Rotterdam via 14 010 of via deze link.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Illegaal gebruik melden’.

En sowieso: als er misstanden zijn, meld deze dan bij de gemeente en de politie op 0900 - 8844…

Groen label zakt in beeld met icoon telefoon en de tekst: ‘0900 - 8844’.

…of bij Misdaad Anoniem op 0800 - 7000.

Groen label zakt in beeld met icoon telefoon en de tekst: ‘0800 - 7000’.

Vergeet daarbij niet de procedure tot ontbinding van het huurcontract in te zetten als blijkt dat de huurder de afgesproken regels overtreedt. Maar goed, hopelijk komt het allemaal niet zo ver en houdt iedereen zich aan de regels. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd terecht bij het Loket Goed Verhuren. Kijk voor de contactgegevens op deze site.

Groen label zakt in beeld met de tekst: ‘Contact met de gemeente’.

Dan kunnen we er samen voor zorgen dat de woningmarkt in de gemeente Rotterdam gezond blijft. En dat iedereen woonplezier kan hebben in onze mooie stad.

Outro

Animatie logo gemeente Rotterdam op witte achtergrond.