Tips voor studenten die huren.

Ben jij op zoek naar woonruimte in Rotterdam? Het vinden van een geschikte woonruimte valt niet altijd mee. Rotterdam is een populaire plek om te studeren én om te wonen. Misschien heb jij wel een plekje op het oog.  Maar waar moet je eigenlijk op letten als je gaat huren? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je goed zit.   

Wie verhuren er studentenwoningen?

  • Woningcorporaties: bieden specifieke woonruimte aan voor studenten. Vaak is dat in grotere studentencomplexen. Hiervoor is meestal inschrijfduur vereist. Schrijf je dus op tijd in via de websites van onder andere SSH en Stadswonen Rotterdam.  
  • Particuliere verhuurders: bieden woningen en kamers te huur aan. Deze advertenties zijn te vinden via verschillende populaire websites. Bij een groot aantal bedrijven en makelaars kun je jezelf inschrijven als je woonruimte zoekt. In verschillende groepen op Facebook kun je ook veel woningadvertenties vinden.

Waar moet ik op letten?

Veel huurders betalen onbewust te veel huur. Er gelden in Nederland regels voor de maximale huur van kamers (onzelfstandige woonruimten) en woningen (zelfstandige woonruimten). Deel je je toilet, keuken en/of douche met anderen? Dan woon je meestal in een onzelfstandige woonruimte.

Controleer altijd of de prijs die jij gaat betalen niet hoger is dan wat mag. Dit is de prijs waar je recht op hebt. In sommige gevallen heb je tot maximaal zes maanden na ondertekening van je huurcontract de tijd om je huurprijs te verlagen.

Wil je de maximale huurprijs van jouw kamer of woning controleren? Neem dan contact op met Huurteam Rotterdam. Zij helpen je gratis. 

Meer over het verschil tussen onzelfstandige en zelfstandige woonruimten

Makelaars mogen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan jou als huurder als zij handelen in opdracht van de verhuurder. Bijvoorbeeld als zij het woningaanbod op hun website zetten. Makelaars kunnen hiervoor een boete krijgen, maar het gebeurt nog steeds. Heb je bemiddelingskosten betaald? Dan kan je die terugvragen bij de makelaar. Meld het daarnaast ook altijd bij de Autoriteit Consument & Markt.

Meer over Bemiddelingskosten terugvragen

De verhuurder is verplicht om het huurcontract schriftelijk vast te leggen. In het huurcontract staan de belangrijkste afspraken over de huur. Zo voorkomt je onaangename verrassingen. In een huurcontract moet onder meer staan:

  • Wie de huurder is
  • Wie de verhuurder is
  • De huurprijs (volledig of verdeeld in kale huur en servicekosten)
  • De hoogte van de borg
  • Het adres en een omschrijving van het gehuurde (bijvoorbeeld hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin)
  • De datum waarop het huurcontract ingaat
  • Het tijdstip en hoe de huur betaald wordt
  • De datum waarop elk jaar de huur wordt verhoogd
  • De huisregels
  • De handtekening van de huurder en de verhuurder

Leg de toestand van de huurwoning vast met foto’s voorzien van een datum die door jou en de verhuurder worden ondertekend. Zo voorkom je dat je achteraf je borg niet terugbetaald krijgt.

Heb je problemen met je huurcontract, neem dan contact op met Huurteam Rotterdam voor gratis advies.

Meer over Wat moet er in een huurcontract staan

Huur je een zelfstandige woonruimte en ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. De Belastingdienst vertelt je meer over huurtoeslag.

Meer over Huurtoeslag aanvragen

Als je een zelfstandige woonruimte huurt betaal je aanvullende belastingen en heffingen. In Rotterdam zijn dit de afvalstoffenheffing vanuit de gemeente en de waterschapsbelasting vanuit het waterschap. Er zijn in Rotterdam drie verschillende waterschappen actief.

Meer over afvalstoffenheffing Gemeente Rotterdam

Bijna alle huurprijzen gaan jaarlijks op 1 juli omhoog. Voor die prijsverhoging gelden bepaalde regels. Verhuurders moeten zich houden aan het wettelijk vastgelegde percentage voor huurprijsverhoging. En wat er in het huurcontract staat.

Huur je van een particuliere verhuurder en ben je het het niet eens met de huurprijsverhoging? Schakel dan gratis het Huurteam Rotterdam in voor hulp. 

Meer over Welke regels gelden er voor een huurverhoging

Je moet je altijd bij de gemeente inschrijven op het adres waar je woont.  Als je dat niet doet, kun je daar een boete voor krijgen. Mag je je niet inschrijven van je verhuurder? Meld dit dan bij de gemeente. 

Meer over woonadres inschrijven Gemeente Rotterdam

Elke Rotterdammer moet zich welkom en veilig voelen in zijn eigen huis en buurt. Een prettige woonbuurt is heel belangrijk. Soms hebben bewoners overlast van hun buren of omgeving. Meld overlast bij de gemeente. Helaas veroorzaken studentenhuizen soms ook overlast. Dit kan ertoe leiden dat de verhuurder zijn vergunning kwijtraakt en jij op zoek moet naar een nieuwe woonruimte.

Meer over woonoverlast

Goed onderhoud van je woonruimte is belangrijk. Jij doet het kleine en dagelijkse onderhoud en zorgt ervoor dat je woonruimte heel blijft en niet beschadigd wordt. De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud, zoals het buitenschilderwerk. Bij ernstig achterstallig onderhoud kun je recht hebben op een tijdelijke huurverlaging totdat het achterstallige onderhoud is weggewerkt. Het Huurteam kan je hier gratis bij helpen. Zij controleren jouw woning en bepalen welke gebreken voor jouw rekening zijn en welke voor jouw verhuurder.

Meer over wat je kunt doen bij gebreken aan je woning

Meer over welke kosten voor de huurder en welke voor de verhuurder zijn

Het onderhoud van een woning moet op orde zijn. Dan blijft de woning prettig en veilig om in te wonen. Het onderhoud van een woning is verdeeld tussen verhuurder en huurder. De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud. Een huurder zorgt voor het kleine en dagelijkse onderhoud en zorgt ervoor dat het huis niet wordt beschadigd.

Bij ernstig achterstallig onderhoud kan je recht hebben op een tijdelijke huurverlaging totdat het achterstallige onderhoud is weggewerkt.

Last van achterstallig onderhoud? Schakel dan gratis Huurteam Rotterdam in voor hulp. 

Meer over welke kosten voor de huurder en welke voor de verhuurder zijn

Hulp nodig?

  • Huurteam Rotterdam staat voor je klaar. Je kan gratis en vrijblijvend hun hulp inschakelen. Huurteam Rotterdam wordt gesubsidieerd door de Gemeente Rotterdam.
  • Voel jij je geïntimideerd door je verhuurder of makelaar? Meld intimidatie bij de gemeente via goedverhuren@rotterdam.nl. Word je door je verhuurder bedreigd met geweld? Bel de politie op 0900-8844.
  • Meer informatie over welke acties je zelf kan ondernemen? Check alle tips voor huurders